Home

O nás

front-brabcova

Štrůdl do krabice

Tento voňavý obchůdek vznikl na konci loňského roku v Benešově ve Vnoučkově ulici.(stará tržnice).Hned od prvního otvíracího dne se okolím vinula omamná vůně vanilky. Paní Eva Brabcová majitelka obchodu si zakládá na kvalitním zpracování štrůdlu a na čerstvých ingrediencích. Každý štrůdl je originál a je upečen z listového těsta.V sortimentu je převážně štrůdl sladký, kde základem jsou čerstvě nastrouhaná jablka a štrůdl slaný kde je základ šunka nebo slanina. Dalším výrobkem jsou pikantní tyčinky s několika příchutěmi nebo párečky v těstíčku.

Ač je majitelka vzdělaná v oděvním oboru a mnoho let pracovala v nejrůznějších vydavatelstvích jako manažerka distribuce a marketingu, jejím tajným přáním bylo vlastnit kavárnu s dobrým a kvalitním pečivem. Tento sen se stal 1.12 2012 skutečností a dnes její štrůdly už mají své stálé zákazníky.

 

 

Historie štrůdlu

historie

Říká se, závin je česká klasika, ale jen málokdo ví, že tento způsob pečení pochází až z Cařihradu. Do střední Evropy ho s sebou ve středověku přivezli při svých ničivých nájezdech Turci. A tak se také říká, ze v Čechách sice pečeme opravdu vynikající štrůdly, ale ve Vídni jsou ješte lepší, ještě jemnější se dají ochutnat v Maďarsku a ty bezkonkurenčně nejlepší vám údajně upečou v Řecku a v Turecku. Tamní těsta jsou prý jemná jako vánek a náplně sladké jako sen".
Jeho tradiční podobu naše české kuchařky postupem času obohatily o řadu vynalézavých náplní. Například tvarohový, makový, se švestkami s meruňkami a nebo štrůdly slané. Takový štrůdl se šunkou a zelím nebo se špenátem a sýrem lahodí oku, ale i chuti.